Палмово масло
Това е съставка, която е една от най-често използваните в хранителната индустрия. Добива се от маслодайната палма Elaeis guineensis. Тя е източник на два вида масло:
1. В плодовете се съдържа от 22 до 70% палмово масло, което в непречистен вид има оранжев цвят поради наличието на оранжевите пигменти каротиноиди. Това масло се използва за производството на маргарин, свещи и сапун.
2. В семената има до 30% масло, което е наречено „масло от палмови ядки“. На цвят е почти черно, с орехов вкус. То се използва за производство на маргарин, сапуни, почистващи препарати. По-евтино е от всички останали масла, по-трайно и издържа по-дълго на високи температури.
Енергийната стойност на 100 г палмово масло е много висока- около 900 ккал. За сравнение - за захарта числото е около 390 ккал, а за кравето масло - около 700 ккал.
Палмитиновата киселина, която се съдържа в палмовото масло е наситена мастна киселина, която повишава нивото на лошия холестерол, а това води до атеросклероза, сърдечни и съдови заболявания. Учени от Института за биомедицински изследвания (IRB) в Барселона са доказали, че тази киселина увеличава вероятността от разпространение на раковите клетки в организма.
При силно загряване на палмовото масло, както и при преработването на палмовото масло в организма, се образуват естери на мастните киселини на 3-MCPD (3-монохлоропропан-1,2-диол) и на глицидола, които германският Федерален институт за оценка на риска (BfR) класифицира като причиняващи стерилност при мъжете и рак.
Когато на хранителния продукт пише: „Съдържа растителни мазнини“, без те да се конкретизират, най-вероятно има палмова мазнина.
Най-много палмова мазнина се съдържа в следните хранителни продукти:
1. Сладкиши, сладолед, евтин шоколад
2. Крекери, крутони, сухари, солети, бисквити, хляб
3. Чипс, снаксове, мюсли барове
4. Сирене, кашкавал, сметана, масло, кисело, прясно и кондензирано мляко
5. Готово тесто за пица или за мекици
6. Фъстъчено масло
7. Сухи супи, нудъли (полуготови спагети)
8. Fast food храни
9. Продукти с дълъг срок на годност
Всяка година стотици хиляди хектари гори са унищожени за засаждането на маслено дърво! За отглеждането на палмови дървета горите се изгарят, като по този начин се унищожава естествена екосистема и се намалява биологичното разнообразие, защото се унищожава местообитанието на много животни и растения. От 1990 до 2008 г. палмовата промишленост унищожи 8% от световните гори!
Повече за вредата от палмовото може да чуете тук: