Събота, 02.03.2024, 02:45Добре дошли Гост | RSS
Знам за 7
Меню на сайта
Статистика

Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

21. Сърдечносъдова система. Сърдечна дейност. Кръвообращение


 1. Сърдечна дейност

 а) фази на сърдечния цикъл
      - сИстола - свиване на предсърдията и камерите
      - диАстола - отпускане на предсърдията и камерите
 
б) схема на сърдечния цикъл
 
Начертайте схемата от стр.74, фиг. 2
 
в) автоматизъм на сърцето - свойството на сърцето да се съкращава под действие на импулси, възникнали в самото него
 
2. Кръгове на кръвообращение
 
а) голям - кръвта излиза от лявата камера през аортата, преминава през всички органи в тялото (с изключение на белите дробове) и се връща в дясното предсърдие през двете кухи вени - горна и долна куха вена.
В този кръг на кръвообращение в артериите тече богата на кислород (артериална) кръв, а във вените - богата на въглероден диоксид (венозна) кръв
 
б) малък - кръвта излиза от дясната камера през белодробната артерия, преминава през белите дробове и се връща в лявото предсърдие през четирите белодробни вени.
В този кръг на кръвообращение в артериите тече богата на въглероден диоксид (венозна) кръв, а във вените - богата на на кислород (артериална) кръв.
 
3. Кръвно налягане - налягането, което кръвта оказва върху стените на кръвоносните съдове
 
4. Регулация на кръвното налягане
а) чрез рефлекси
б) чрез хормони
 
 
Изложение на урока:
 
 
1. Сърдечна дейност

 

Непрекъснатото ритмично биене на сърдечния мускул може да се раздели на две основни фази:

а) свиване, или съкращавне на предсърдията и на камерите, което в медицината се означава с термина "систола"

б) отпускане на предсърдията и камерите, което се означава с термина "диастола"

 

Тези два вида движения протичат непрекъснато - от раждането на човека до смъртта му. Те непрекъснато се редуват и изграждат така наречения сърдечен цикъл.

 

Отворете на страница 74 и погледнете на фиг. 2. Тук е направена опростена схема на сърдечния цикъл, който е разделен на три части:

 

 1. Диастола на предсърдията и камерите - това е моментът, в който мускулите на сърцето са отпуснати и то се пълни с кръв.

 

 2. Следва систола на предсърдията - предсърдията се свиват и кръвта, която е в тях, се изтласква в камерите.

 

 3. Третата фаза е систола на камерите - мускулите на камерите се съкращават и изтласкват кръвта по кръвоносните съдове навсякъде из човешкия организъм.

 

 Обърнете внимание на клапите в сърцето - по време на диастолата полулунните клапи (в горната част на кафявото сърце) са затворени и така кръвта не може да се върне обратно през вените в кръвоносната система на човека. В същото време са отворени предсърдно- камерните клапи - тези, които разделят предсърдията от камерите. Така цялото сърце може да се изпълни с кръв.

 

 След като се напълни сърцето, се свиват мускулите на предсърдията и кръвта, която е останала в тях, се избутва в камерите. Така налягането на кръвта в камерите се увеличава и те се подготвят да изхвърлят кръвта по кръвоносните съдове. За да не стане грешка обаче, и кръвта да тръгне в грешната посока (наобратно), в този момент все още са затворени полулунните клапи.

 

 През последния етап се свиват мускулите на камерите и кръвта се избутва навън от сърцето. За да не се върне обратно в предсърдията, едновременно се затварят предсърдно-камерните клапи и се отварят полулунните клапи. Така кръвта нахлува в артериите - аортата и белодробните артерии и тръгва на път из човешкия организъм.

 

 Това може да видите на следващия клип:

 

 
 
 
 
С по-малко подробности и може би по-прегледно може да видите същото и на следния клип:
 
 
 
 
 
 
А сега начертайте в тетрадките си схемата от стр.74, фиг. 2
 
Свиването на сърцето се дължи на едно от свойствата на сърдечната тъкан, което е уникално и характерно само за нея. Това е автоматизмът - свойството на сърцето да се съкращава не под действието на външна сила, а под действие на импулси, възникнали в самото сърце.
 
Това може да видите на следващия клип, като го пуснете от 2 минута и 16 секунда:
 
 
 
 
В резултат на действието на сърцето кръвта се движи из тялото. Тя циркулира, което означава, че се движи в кръг и непрекъснато преминава по един и същи път. Този път прилича на сложна осморка и условно може да с раздели на две части, на два кръга, които са:

а) голям

б) малък

Обърнете внимание на сложната дума кръвообращение, която често погрешно се изписва така: кръвообрЪщение. Коренът на думата е обратимост, а не обръщам.

Но да се върнем на кръвообрАщението :)

Големият кръг на кръвообращение се нарича така, защото при движението си в него кръвта изминава по-голям път, отколкото при малкия кръг.

 

При големия кръг на кръвообращение кръвта излиза от лявата камера през аортата. Тази кръв е богата на кислород и ще го разнесе до всички органи в тялото (с изключение на белите дробове). След като остави кислорода на тези органи, кръвта взема излишния въглероден диоксид и вече обогатена с него (и обеднена на кислород), се връща в дясното предсърдие през двете кухи вени - горна и долна куха вена.

 

В този кръг на кръвообращение в артериите тече богата на кислород (артериална) кръв, а във вените - богата на въглероден диоксид (венозна) кръв - тоест всичко си е точно по местата - артерии с артериална кръв и вени с венозна кръв.
 
При малкия кръг на кръвообращение нещата вместо да са по-лесни, изглеждат някак си по-объркани. Там всичко е наопаки.
 
При малкия кръг кръвта вече е влязла в дясното предсърдие на сърцето, услужливо пренесена там от двете кухи вени. Там тя изчаква систолата (нали вече не сте забравили този термин? smile ) на дясното предсърдие, в резултат на което навлиза в дясната камера и оттам през белодробната артерия тръгва към белите дробове.
 
СТОП!
 
Тук трябва да поправим една голяяяяма грешка - че вените са тези, които носят кръв, богата на въглероден диоксид, а артериите - кръв, богата на кислород. И щом е грешка, е ясно че не е така. Защото това хем е вярно, хем не е вярно. В случая, в малкия кръг на кръвообращение, не е вярно.
 
В малкия кръг на кръвообращение кръвта, която се движи по белодробната артерия е богата на въглероден диоксид. Тази кръв ще отива до белите дробове, оставя въглеродния диоксид там и взема по-ценния товар - кислорода. От белите дробове кислорода влиза в сърцето чрез белодробните вени, в които се движи кръв, богата на кислород.
 
В малкия кръг на кръвообращение всичко е обратното на това в големия кръг на кръвообращение, а именно - в артериите тече богата на въглероден диоксид (венозна) кръв, а във вените - богата на на кислород (артериална) кръв.
 
 
И всичко това може да видите на следния клип:
 
 
 
 
Всяка течност, която се движи в затворено пространство оказва натиск върху стените на съда. Натискът върху определена площ се означава като налягане. Налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове в кръвоносната система, се нарича кръвно налягане.
 
Най-високо е кръвното налягане на мястото, откъдето кръвта излиза от сърцето - в артериите (кръвоносните съдове, които изнасят кръв от сърцето). От тези кръвоносни съдове най-голям е аортата. Тя е с дебелина 2,5 - 3,5 см и дължина около 40 см (при възрастен човек). Кръвното налягане е най-високо, когато се изпомпва кръвта от сърцето или другояче казано, когато сърдечният мускул е свит (или е в състояние на систола) - стойността му е около 120 mm Hg (чете се: милиметра живачен стълб). И обратното - най-ниска е стойността на кръвното налягане по време на диастола - около 80 mm Hg. Мерната единица mm Hg е стара единица за измерване на налягане, която вече не се използва, освен за измерване на налягането на кръвта.
 
 
И последно клипче, в което може да разберете повече за кръвното налягане:

 

 

Термини: 

 

Автоматизъм - с. 62

Свойството на сърцето да се съкращава под действие на импулси, възникнали в самото него (точното място е - в стената на дясното предсърдие) 

Голям кръг на кръвообращение - с. 63

Диастола - с. 62

Кожа - с. 63

Лимфообращение - с. 63

Малък кръг на кръвообращение - с. 63

Систола - с. 62

Слезка - с. 63 

Сърдечен ритъм - с. 62

Ударен обем на сърцето - с. 62
 

 

Любопитно: 

 

Игра - Сърдечносъдова система - Търсене на думи - на английски език

Вход в сайта
Търсене
Календар
«  Март 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Приятели на сайта